radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Vilinsko mesto!

Razni dogodki
Datum: 24 November  2017 - 29 December  2017

Mesto: Maribor, Slovenija

Letos bo sredi Maribora že petič zraslo novo mesto; mesto narejeno iz dobre volje in domišljije, kjer so vsi dobrodošli in nič ni nemogoče! Mesto veselja, druženja, ustvarjanja in domišljije – Vilinsko mesto!

S festivalom Vilinsko mesto je producent festivala Narodni dom Maribor uspel v povezati celo vrsto akterjev, ki se sicer vsak zase trudijo Maribor oživljati s tehtnimi in kvalitetnimi kulturnimi vsebinami. Šestintridesetdnevni festival je tako postal ustvarjalna in povezovalna platforma, ki v vsebinsko celovit dogodek združuje široko paleto raznoterih znanj, energij in ustvarjalnih tokov. Med vile in vilince so se letos ob Narodnem domu pomešali: še koproducent festivala Društvo Hiša!, soorganizator Zavod MARS Maribor ter GT22 (Ustanova fundacija Sonda, KUD Moment), Zveza prijateljev mladine Maribor, Društvo za razvoj filmske kulture, MKC Maribor, Inner wheel klub Maribor, Zavod 13 in Društvo popotnikov Vagant. Narodni dom tako ponovno dokazuje, da je uspešno sodelovanje in medsebojna izmenjava znanja in dobrih praks edina možna in edina prava pot za dvig kulture in kvalitete bivanja.

Veliko pozornosti festival namenja programom za družine in vzgoji najmlajših obiskovalcev, ki bodo oblikovali bodočnost mesta. Z ustvarjalnostjo in spoznavanjem običajev želijo zamenjati od pasivnosti in s potrošništvom prežete vzorce preživljanja prostega časa. Aktivnosti so zasnovane tako, da spodbujajo k medsebojnemu druženju in ustvarjanju ter vrednotam, kot so prijateljstvo, vedoželjnost, nabiranje novih znanj in spretnosti, pisana in govorjena beseda, glasbena in odrska umetnost, okoljska zavest, trajnostno delovanje, recikliranje ...

Ob povezovalnosti je ena odlik festivala tudi ta, da stavi na slovenske izvajalce, oživljanje tradicionalnega slovenskega rokodelstva in predstavitev slovenskih umetnostnih obrti in običajev. Na programu festivala so v Vilinskem dvoru kvalitetne stvaritve slovenskih glasbenikov, pisateljev, filmskih, lutkovnih, gledaliških, plesnih, likovnih in drugih ustvarjalcev.

Kot je zapisal producent Vetrinjskega dvora, Marko Brumen: »Pridite. Ustvarjajmo, spoznavajmo in družimo se. Počnimo to, kar bi morali početi več, tudi če ne bi bil december. To je edini »več«, ki ga ne moremo kupiti, in edini »več«, ki nam ga vsem v resnici primanjkuje. Naj bo tudi letos Vilinsko mesto tisto mesto, kjer imamo ljudje čas drug za drugega, kjer veljajo pristni odnosi. Kjer si stvari povemo, a se ne jezimo. Kjer delamo napake, se opravičimo, odpustimo in poskusimo znova. Kjer se lahko ob ognju v miru in brez drenjanja pogovarjamo, plešemo, družimo, poslušamo glasbo. Brez histeričnega nakupovanja, brez hitenja! Tako lagodno, mariborsko.«

Stičišče festivala Vilinsko mesto je tudi tokrat Vetrinjski dvor, ki ga bosta z umetniškimi in svetlobnimi inštalacijami v Vilinski dvor spremenila Alja Krofl in Borut Wenzel. Vilinski oder nudi pester kulturni program, ki stavi na pristno in kvalitetno produkcijo slovenskih ustvarjalcev, poseben poudarek festivala pa je na dragocenih trenutkih druženja starih in mladih, otrok in staršev, sosedov in prijateljev. Zvrstilo se bo kar 18 dni in večerov koncertov ter lutkovnih, dramskih in plesnih predstav. Priložnost ponuja tako mladim šolskim glasbenim zasedbam, ki tako dobijo prepotrebno spodbudo za nadaljnji razvoj, kot ljudskim pevcem in godbam, folklornim skupinam, gosti pa seveda tudi priznane slovenske

Kot je zapisal producent Vetrinjskega dvora, Marko Brumen: »Pridite. Ustvarjajmo, spoznavajmo in družimo se. Počnimo to, kar bi morali početi več, tudi če ne bi bil december. To je edini »več«, ki ga ne moremo kupiti, in edini »več«, ki nam ga vsem v resnici primanjkuje. Naj bo tudi letos Vilinsko mesto tisto mesto, kjer imamo ljudje čas drug za drugega, kjer veljajo pristni odnosi. Kjer si stvari povemo, a se ne jezimo. Kjer delamo napake, se opravičimo, odpustimo in poskusimo znova. Kjer se lahko ob ognju v miru in brez drenjanja pogovarjamo, plešemo, družimo, poslušamo glasbo. Brez histeričnega nakupovanja, brez hitenja! Tako lagodno, mariborsko.«

Stičišče festivala Vilinsko mesto je tudi tokrat Vetrinjski dvor, ki ga bosta z umetniškimi in svetlobnimi inštalacijami v Vilinski dvor spremenila Alja Krofl in Borut Wenzel. Vilinski oder nudi pester kulturni program, ki stavi na pristno in kvalitetno produkcijo slovenskih ustvarjalcev, poseben poudarek festivala pa je na dragocenih trenutkih druženja starih in mladih, otrok in staršev, sosedov in prijateljev. Zvrstilo se bo kar 18 dni in večerov koncertov ter lutkovnih, dramskih in plesnih predstav. Priložnost ponuja tako mladim šolskim glasbenim zasedbam, ki tako dobijo prepotrebno spodbudo za nadaljnji razvoj, kot ljudskim pevcem in godbam, folklornim skupinam, gosti pa seveda tudi priznane slovenske glasbene skupine in ustvarjalce, med katerimi naštejmo izjemne vokaliste Vesno Zornik, Mio Žnidarič in Mirno Bogdanovič ter zasedbe, kot so VoxArsana, Hulahoop, The Swingtones ...

V Vilinsko dvorano tri nedelje zapored vabi Vilinski kino s pestrim naborom slovenskih kratkih in animiranih filmov, kot so Martin Krpan, Pikapolonica hoče odrasti in Koyaa in nagajivi predmeti, ob katerem bo na ogled tudi dokumentarec, pri katerem bomo pokukali za platno in nastajanje animiranega filma spoznali od blizu.

Plesne delavnice prinašajo popotovanja na vse strani širnega sveta, Pravljični dogodivščini popeljeta na prav poseben potep po mestu, najmlajši od 3 let pa bodo skupaj s starši lahko zaplesali tudi v Vilinskem disku.

Za vse ustvarjalne in radovedne so tukaj Vilinske ustvarjalnice, kjer bodo se bomo pod mentorstvom slovenskih rokodelskih mojstrov učili tradicionalnih rokodelskih znanj in spoznavali praznične običaje. Otroke vabi Čitalnica igralnica, kjer ustvarjanje pospremijo pravljice, za malo večje (od 5 let dalje) je na voljo Izba, kjer ustvarjanje obarva etnološka tematika, starejše in spretnejše (od 8 let) pa čaka Umetniška sobana, ki ponuja raziskovanje umetniških in oblikovalskih svetov.

Sodobno slovensko oblikovanje bo dobilo svoj prostor tudi v Vilinskem razstavišču, kjer se bo z razstavo Zakulisje – od ideje do nakita z unikatnimi kosi predstavilo kar 19 profesionalnih slovenskih oblikovalcev sodobnega nakita.

Ob Vetrinjskem dvoru pa bodo razsvetljeni tudi mestni trgi in kotički; živahno in svetlo bo ob Vodnem stolpu, na Židovskem in Slomškovem trgu ter pri Muzeju narodne osvoboditve.

Razsvetljevala jih bo Ana Lumina, ki bo namesto ognjev Ane Plamenite zimski mraz in temo preganjala s sojem stoterih iskrivih luči. Njene svetlobne postavitve bodo v sodelovanju s festivalom Svetlobna gverila več kot mesec dni žarele in poskrbele, da bo festivalsko vzdušje zaživelo tudi tam, kjer se ga doslej niste nadejali! Med Aninimi darili omenimo pohod z laternami po nočnih ulicah, instalacijo Fantastični biotop (mentorica: Katja Paternoster, sodelujoči: Dario Dogša, Katarina Kersnik, Simon Sekereš, Simon Sovič, Maruša Lesjak, Sanja Plantal) – park fantastičnih svetlečih bitij, ustvarjenih iz reciklirane plastike, pa Pravljično srce (avtorja: Sabina Černič & Janez Grošelj, Fakulteta za arhitekturo Ljubljana), veliko svetlobno instalacijo v krošnji drevesa pri kateri boste ob dotiku drevesne skorje z utripom svojega srca pognali luč po drevesnih vejah, instalacijo Igra v visoki travi, (mentorja: doc. dr. Tomaž Novljan in/and doc. dr. Matej B. Kobav, sodelujoči: Anže Erjavec, Maruša Mali, Nuša Mihalič in/and Klemen Mraz; koprodukcija Fakultete za arhitekturo Ljubljana in Fakultete za elektrotehniko Ljubljana), ki ponuja 64 vertikal – travnih bilk, ki zasvetijo ob vašem dotiku, in ki vas bo spomnila na prijetne trenutke na poletnih travnikih ter instalacijo Car-Go (avtorja: Borut Bučinel in Miha Zupan), s katero se bomo spominjali preteklih prazničnih dni.

Pravljične ulice bodo poskrbele za dobre sosedske odnose, druženje ter obujanje starih in ustvarjanje novih običajev. Koledovanje bo z melodijami odzvanjalo na Gosposki ulici, pravljice se bodo pripovedovale v Mariborski knjižnici in Židovskem trgu (Pravljično srce), Spoken word, govorjena beseda in ideje pa bodo odmevale z odra na Slomškovem trgu.

Burno ulično dogajanje bo v rokah Ane Mrzle Mariborske. Ta bo obiskovalce Slomškovega in Rotovškega trga nasmejala in ogrela z sedmimi predstavami uličnih gledališč, 29. decembra pa skupaj z Mariborčani in Mariborčankami s pomočjo tisočerih iskric zaiskrila mesto in tako na najprijetnejši način zaključila letošnje festivalsko dogajanje.

Celoten festivalski program z opisi vseh dogodkov najdete na spletni strani: www.vetrinjski-dvor.si

QR Code

 

Spletna stran
Naslov
2000 Maribor, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


  • Od 24 November  2017 do 29 December  2017
Oblačno

7°C

Celje

Oblačno

Vlažnost: 90%

Veter: 22.53 km/h

  • 11 Dec 2017

    Rain And Snow 12°C 1°C

  • 12 Dec 2017

    Plohe 13°C 5°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Računalniške novice

Sodelujemo z ...

IZDELAVA IN PRENOVA SPLETNIH STRANI!!!
Še nimate svoje spletne strani?
Pri nas vam jo izdelamo hitro, poceni in kvalitetno!!!
Za več informacij obiščite našo spletno stran

IZDELAVA SPLETNIH STRANI
Odpri obvestilo