radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Festival Plavajoči grad!

Razni dogodki
Datum: 26 julij 2018 - 28 julij 2018

Mesto: Stari trg pri Ložu, Slovenija

Mednarodni site-specific festival etno glasbe in drugih umetnosti Plavajoči grad bo letos od četrtka, 26.7., do sobote, 28.7.2018, že šestič zapored potekal na gradu Snežnik in v njegovi okolici. Medved-narodni festival Plavajoči grad je edinstven umetniški spektakel, katerega naslovna tema je letos "Podsvetovi - utopije".

plavajoci grad 2

Plavajoči grad 2017 (Foto: arhiv organizatorja)

V času festivala kulturni in naravni biser grad Snežnik zaživi v povsem novi dimenziji in na edinstven način poveže gostujoče umetnike in domačine. Na festivalu se bo v treh dneh predstavilo preko 110 skupin iz 29 držav, ki bodo na 16 raznolikih in unikatnih prizoriščih v naravi in v samem gradu ustvarili in prikazali najrazličnejši program; od intimnih glasbenih nastopov za sladokusce, uličnega gledališča, lutkovnih predstav, predstav za odrasle, ustvarjalnih delavnic, cirkusa in akrobatskih predstav vse do večjih koncertov in zabav ob "jam sessionih". Posebnost festivala je tudi izvirna ureditev prostora nastopov – letos se boste potopili 20.000 milj pod Lož v 'Podsvetove - utopije', kar je letošnja tema festivala.

Na novinarski konferenci, ki je potekala v četrtek, 21.6., je ožja ekipa festivala pod vodstvom dr. Matije Solceta predstavila idejno zasnovo, letošnjo temo in program, izpostavili so tudi nekaj posebnosti festivala in njegovo prostovoljsko noto.''Festival povezuje ljudi iz vsega sveta. V prvi vrsti gre za druženje: druženje umetnikov med sabo in z obiskovalci/gledalci,'' je dejal Solce. ''Ne želimo, da je obiskovalec samo gledalec ampak spodbujamo njegovo refleksijo videnega in slišanega in njegovo aktivno sodelovanje. Zato se s 16 odri trudimo za razpršenost dogajanja in hkrati ohranjanje intime posameznik nastopov. Ne trudimo se ustreči vsem ampak želimo, vsaj za nekaj dni, ustvariti svojo republiko skupaj z vsemi prisotnimi. Zato tudi nimamo vrstnega rada ali rangiranja nastopajočih, vsi s(m)o enakopravni.'' Dodal je še, da se dogajanje na gradu Snežnik prične že 17.7. s scenskimi pripravami, vajami Etno Histeria World Orchestra in raznimi delavnicami, plesnimi večeri in druženjem. Nataša Mele, predsednica Društva ljubiteljev gradu Snežnik, je predstavila delovanje društva tekom celega leta in na samem festivalu Plavajoči grad in luč usmerila na okoli 90 prostovoljcev, brez katerih izvedba festivala ne bi bila mogoča.

plavajoci grad 3

Plavajoči grad 2017 (Foto: arhiv organizatorja)

GLASBA, GLEDALIŠČE IN PERFORMANS
Tekom treh festivalskih dni, od 26. do 28. julija, se bodo v gradu Snežnik in njegovi neposredni okolici zvrstila najrazličnejša glasbena in koncertna doživetja, ki jih bodo pripravili tako uveljavljeni mednarodni izvajalci kot tudi lokalni navdušenci. V glasbenem delu festivala bodo prevladovale etno zasedbe, vrhunca festivala bosta nedvomno petkov večer s svojstvenim glasbenim spektaklom - nastopom 70-članskega mednarodnega Etno Histeria World Orchestra, ki obiskovalce vedno znova preseneti z edinstvenim spojem etno glasbe z vseh koncev sveta in sobotni multimedijski spektakel ob grajskem jezercu in prepoznavnimi projekcijami na grad Snežnik, ki jih bo letos ustvarila Frances Sander.

V pestrem in raznolikem glasbenem delu programa boste lahko med drugimi prisluhnili mnogim žanrskim sestavom – od godalnega kvarteta 'Kate in the Kettle', drum’n’brass kolektiva 'Tygroo', indie-folka v izvedbi 'Nicolas & Catalina', akustičnega metala Noctiferie (projekt Transnatura), soul-folk 'Hayelala' in folk-jazz 'Earth'. Poleg glasbe pa pričakujte tudi mnogo umetniških performansov: program gledališča, plesa in vizualnih umetnosti na Plavajoči grad prinaša tako ulične predstave, ognjene spektakle, lutkovne predstave za otroke in alternativne gledališke, plesne projekte in festivale znotraj festivala (instalacije velikih lutk in lampionov …).

plavajoci grad 4

Plavajoči grad 2017 (Foto: arhiv organizatorja)

Z NAUTILUSOM DO UTOPIČNIH ''MEST''
Posebnost festivala Plavajoči grad je tudi vizualna in performativna oživitev gradu in okolice. Scenografi bodo ob minimalnih posegih izkoristili naravne danosti prostora in ga spremenili v območje magičnih prizorišč, ki jih bodo povezovale različne svetlobne instalacije, skulpture v naravi in potujoče procesije velikih lutk. Letos se bomo potopili globoko pod morje, saj je tema festivala 'Podsvetovi – utopije' - 20.000 milj pod Ložem boste srečali čudne stvore, z Nautilusom boste lahko potovali v utopična mesta (prizorišča programa - odri), obzidja, izviri, drevesa, čolni, dvorane, lojtrniki in kupole se bodo spreminjali v nenavadna prizorišča, ki bodo gostila program festivala, ki se bo odvijal tudi na dvoriščih vaščanov okoliških vasi. Čarobnosti večernega dogajanja bodo svojo prepoznavno noto dodale že omenjene projekcije na grad Snežnik.

QR Code

 

Naslov
Kozarišče 67
1386 Stari trg pri Ložu, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


  • Od 26 julij 2018 do 28 julij 2018
Pretežno oblačno

16°C

Celje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 94%

Veter: 11.27 km/h

  • 19 Jul 2018

    Pretežno sončno 28°C 15°C

  • 20 Jul 2018

    Delno oblačno 28°C 13°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...