radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Graška Gora poje in igra

Glasbeni dogodki
Datum: 17 avgust 2018 20:00 - 22:00

Mesto: Graška Gora, Slovenija

Kulturno društvo Graška Gora organizira tradicionalni, že 43. mednarodni festival narodno-zabavne glasbe Graška Gora poje in igra 2018, ki bo v petek, 17. avgusta 2018, ob 20. uri, pod velikim šotorom na športnem igrišču na Graški Gori.
V petkovem tekmovalnem delu bo na letošnjem festivalu nastopilo 10 domačih glasbenih skupin in dva ansambla iz tujine: 

 1. ans. Jerneja Kolarja (Artiče)
 2. ans. Stanka Fajsa (Podplat)
 3. Dečki z bregov (Hrvaška)
 4. Juhej (Slovenj Gradec)
 5. Kozjanski lumpi (Loka pri Žusmu)
 6. Krainerschwung (Avstrija)
 7. Lun'ca (Dramlje)
 8. Mladi godci (Škocjan)
 9. Norost (Pernica)
 10. Savinjski kvintet (Žalec)
 11. SOS kvintet (Polzela)
 12. Srčni muzikanti (Jurovski Dol)

Vsak tekmovalni ansambel bo zaigral dve lastni skladbi, od katerih je ena napisana namensko za ta festival, hkrati pa bosta posneti dve televizijski oddaji, ki bosta konec avgusta in v začetku septembra predvajani na TV Slovenija 1.
Kot gostje prireditve bodo v spremljevalnem programu za popestritev dogajanja nastopili še odlični Die Lungauer iz sosednje Avstrije.
Nagrade, plakete in priznanja, ki jih bodo podelili na festivalu:

 • zlati, srebrni in bronasti pastirčki,
 • nagrada in pokal za absolutnega zmagovalca festivala,
 • nagrada in pokal za zmagovalca občinstva,
 • priznanje in plaketa za najboljše besedilo ter priznanje za drugo in tretje najboljše besedilo,
 • plaketa za najbolj svežo oz. izvirno melodijo,
 • plaketa za najboljšo priredbo (aranžma),
 • plaketa ali posebno priznanje Kulturnega društva Graška Gora.

Vse nagrade (razen nagrade občinstva in plakete ali posebnega priznanja Kulturnega društva Graška Gora) določi strokovna komisija. Plaketo oz. priznanje za najboljše besedilo, svežo oz. izvirno melodijo ter najboljšo priredbo prejmejo avtorji skladb.

V nedeljo, 19. 8. 2018, pa vas ob zaključku festivalskega dogajanja in pestrega poletja na Graški Gori organizatorji vabijo na POPOLDNE Z GLASBENIMI GOSTI.

Zgodovina festivala Graška Gora poje in igra
Na Graški Gori nad Velenjem, Slovenj Gradcem in Mislinjo - kraj namreč leži na tromeji med temi občinami - je leta 1976 nastalo srečanje narodnozabavnih skupin. Po dvajseti prireditvi je Srečanje ansamblov dobilo novo ime - Graška Gora poje in igra, prireditev pa je prerasla v tekmovanje, na katerem sodelujejo skupine, ki so na glasbeni sceni popolni začetniki in jim s tem omogočamo preboj na glasbeno prizorišče, kot tudi glasbeniki, ki veljajo za najboljše v tej zvrsti na celem svetu. Tako so na festivalu že nastopili najboljši ansambli iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Madžarske, ki s svojo virtuoznostjo presenečajo tako poznavalce kot nepoznavalce te zvrsti glasbe.
Graška Gora je tako postala zibelka mnogih uspešnih glasbenih skupin, ki so se na glasbeno sceno prebili prav na Graški Gori. Tako so tu nastopili Franc Mihelič, Lojze Slak, Franci Zeme, Fantje treh dolin, Fantje iz Oplotnice, Vesna, Slapovi, ans. Igor in zlati zvoki, Svetlin, Zupan, Die Mooskirchner, Die Grazer Spatzen, Oberkrainer Power... Seveda velja izpostaviti tudi povezovalce: Marjan Kralj, Vinko Šimek, Mito Trefalt, Sašo Hribar, Boris Kopitar, Stojan Auer, Janez Dolinar, Natalija Verboten, Andrej Hofer...
 
Vsa ta imena dokazujejo, da ima Graška Gora bogato tradicijo. Festival vsako leto obišče večtisočglava množica obiskovalcev, ki pa si želi na dan festivala odpočiti od napornega življenja in prisluhniti prijetnim melodijam.

QR Code

 

Naslov
2381 Graška Gora, Slovenija

 

Zemljevid


 

Vsi datumi


 • 17 avgust 2018 20:00 - 22:00
Pretežno oblačno

16°C

Celje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 94%

Veter: 11.27 km/h

 • 19 Jul 2018

  Pretežno sončno 28°C 15°C

 • 20 Jul 2018

  Delno oblačno 28°C 13°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...