radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Moč srca

Razni dogodki
Datum: 23 september  2018 19:30 - 21:30

Festival Maribor
Dvorana Union
nedelja, 23. september, 19.30
Nicolas Altstaedt, violončelo
Alexander Lonquich, klavir

Program:
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 1 v F-duru, op. 5, št. 1
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 2 v g-molu, op. 5, št. 2
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 3 v A-duru, op. 69
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102, št. 1
Ludwig van Beethoven: Sonata za violončelo in klavir št. 5 v D-duru, op. 102, št. 2
Vstopnice: 20 € / predprodaja 16 € / upokojenci 16 € / študenti, invalidi 10 €

Nepresegljivo moč srčnosti izdaja osebnost Ludwiga van Beethovna. Edino skladateljski genij, pri katerem sta z roko v roki hodila ljubezen do človeka in vera v njegovo dobroto, je zmogel ustvariti opus, kakršnega nam je zapustil Beethoven. Gnali so ga življenjska nuja, visoki ideali o boljšem svetu, prodornost individualnega izraza ter vera v človekovo subtilnost in moč dojemanja. Medtem ko so povprečni duhovi tistega časa v tem intenzivnem umetniku zaslepljujočih misli videli predvsem neprilagojenega in neukrotljivega čudaka, je Beethoven očaral samega velikega Goetheja, ki je po nenačrtovanem srečanju med nekimi poletnimi počitnicami zapisal: »Še nisem videl umetnika, ki bi bil tako samosvoj, energičen, občutljiv. Kar dobro razumem, kako se čudi svetu«.
Beethovnova srčnost v glasbi in prodornost svobodnega genialnega duha z izredno lepoto pride do izraza v petih sonatah za klavir in violino. S temi skladbami je stopal na povsem nova tla, saj dotlej mojstrovin za ta glasbeni par še ni bilo. In prav zaradi tega je Beethoven lahko z nebrzdano domiselnostjo in brez pritiska standardov raziskoval nove možnosti. Violončelo v teh delih poje in se razkazuje kot še nikoli poprej. Celotni cikel sonat je še toliko zanimivejši, ker spremlja razvoj Beethovnovega sloga skozi nekaj desetletij in nam posreduje razmišljanja še mladega skladatelja pa vse do značilnega zrelejšega Beethovna, ki je na dolgo in zmeraj prodorno razpredal glasbene misli in si vzel tako zelo željno svobodo izražanja.
Pronicljivo ustvarjalno svobodo in globoko poznavanje Beethovnovega dela zaznamuje tudi glasbeni tandem Alexandra Lonquicha in Nicolasa Altstaedta. Malokdo se zna spoprijeti ne le s tako fizično, temveč tudi duhovno izjemno zahtevnim izzivom poustvaritve vseh petih Beethovnovih sonat za violončelo in klavir v enem samem večeru. Intenzivnost in predanost večera, posvečenega Beethovnu, bo tako posebna poslastica za najbolj predane in strastne obiskovalce Festivala Maribor.

QR Code

 

Naslov
Ulica kneza Koclja 9, Maribor

 

Vsi datumi


  • 23 september  2018 19:30 - 21:30
Oblačno

12°C

Celje

Oblačno

Vlažnost: 84%

Veter: 6.44 km/h

  • 23 Sep 2018

    Pretežno oblačno 20°C 10°C

  • 24 Sep 2018

    Razpršene nevihte 17°C 5°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Sodelujemo z ...