radio tomi predvajalnik

Pišite nam: email21
stanje na cestah

Poročilo PU Kranj, 19.05.2017

policija splosniGorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel šest obvestil o prometnih nesrečah, šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in eno v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponareditev denarja.

Odvzemi prednosti in enkrat alkohol!
Gorenjski policisti so včeraj obravnavali šest prometnih nesreč. Kar štiri so se zgodile zaradi odvzemov prednosti drugim udeležencem in po ena zaradi alkohola ter nepravilne zapustitve vozila. Zaradi neupoštevanja pravil o prednosti sta v Bobovku trčili dve osebni vozili; v Zmincu je voznica zaradi odvzema prednosti trčila v pešca, ki je na prehodu prečkal cesto; v Kranju je voznik na križišču med zavijanjem desno trčil z voznikom mopeda, ki presega hitrost 25 km/h in se je nedovoljeno vozil po kolesarski stezi; v Radovljici pa je motorist dohitel avtomobil, ki je na križišču zavijal in vanj trčil.

Za odvzem prednosti gre, ko voznik mimo ne spusti tistega, ki ima prednost pred njim, temu dejavniku vožnje pa so najbolj izpostavljeni predvsem pešci, kolesarji, motoristi in mopedisti, ki so vsi najmanj zaščiteni in zato najbolj ranljivi. Veliko nesreč zaradi tega vzroka se zgodi ravno med zavijanjem na križiščih, zato voznike pozivamo, naj se pred manevrom zavijanja prepričajo, če imajo prosto pot in naj zavijanje opravijo varno.

Nesreča zaradi alkohola (0,38 mg/l) pa se je pozno zvečer zgodila v Zgornji Besnici. Voznik je med nezanesljivo vožnjo zapeljal s ceste in se na brežini prevrnil na bok. Gre za pogost prizor pijanih voznikov in povsem nerazumno in nesorazmerno tveganje zaradi možnosti hudih posledic, do katerih bi zagotovo prišlo, če bi Kranjčan med tako vožnjo trčil v katerega koli od ranljivejših udeležencev. Zato tega ne počnite in volan vedno, ko ste pili alkohol, prepustite drugemu – treznemu vozniku – in se domov odpeljite na zadnjih sedežih in obvezno, pripeti.

Kolesar s skoraj promilom alkohola!
Gorenjski prometni policisti so včeraj popoldan na zelo obremenjeni cesti med Polico in Kokrico obravnavali kolesarja, ki je kolo vozil s približno enim promilom alkohola (0,44 mg/l). Zaradi nezanesljive vožnje so ga izločili iz prometa in mu v prekrškovnem postopku izrekli 900 eurov globe.

Kolesarji!
Iz tedna v teden je na cestah vedno več kolesarjev in ni preveč verjetno, da ceste s temi udeleženci do poslabšanja vremena nebi bile obremenjene tudi tokrat. Zato apeliramo na voznike naj se jim približujejo z zmanjšano hitrostjo, na ustrezni varnostni razdalji, prehitevajo pa naj jih previdno in na zadostni bočni razdalji, vendar nikoli v trenutku, ko iz nasprotne smeri prihaja vozilo ter v ovinkih, na ozkih in poškodovanih delih cest. Kolesarji pa morajo voziti v pravi smeri vožnje in čim bližje desnemu robu vozišča, v skupini en za drugim in na ustrezni varnostni razdalji. Če je skupina kolesarjev večja, naj se skupina razdeli na več manjših, med njimi pa naj bo dovolj prostora, da jih bodo lahko ostali udeleženci varno prehitevali. Vožnja eden ob drugem je prepovedana. Kjer je kolesarka steza jo morajo kolesarji uporabljati, uporabljajo naj tudi kolesarsko čelado, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa morajo imeti na kolesu svetilke in odsevnike. Nihče od udeležencev naj v prometu ne bo udeležen pod vplivom alkohola!

Kranjska Gora, preventiva kolesarji
Preventivna akcija bo potekala v nedeljo iz se bo izvedla med 9.30 in 13. uro na različnih lokacijah na območju Kranjske Gore. S policisti bo sodeloval tudi redar MIR.

Na kontrolnih točkah se bo predvsem preverjalo:

  • psihofizično stanje kolesarjev
  • spoštovanje prometnih pravil o vožnji na kolesarski poti
  • obvezno opremo na kolesu
  • uporaba čelade pri kolesarjih.

Gore, nevarnost v primeru ploh in neviht
Napovedane so plohe in nevihte, ki bodo jutri pogostejše sredi dneva in popoldan (vir: ARSO), kar je čas, ko se veliko gornikov z vrhov vrača v dolino. Taki obeti za gorski svet prinašajo določeno tveganje, zato naj jih obiskovalci gora upoštevajo in naj temu tudi prilagodijo turo. Nevihte so predvsem problematične na vrhovih, grebenih, ob jeklenicah in na izpostavljenih predelih. Zelo nevarne so tudi mokre skale, večja pa je tudi verjetnost zdrsov in padcev, do katerih največkrat prihaja med sestopanjem – tudi zaradi utrujenosti in hitenja. Zato pazite!

mag. Bojan Kos
predstavnik za odnose z javnostmi
višji policijski inšpektor

QR Code

fDeli
0
Pin It
Pretežno oblačno

-3°C

Celje

Pretežno oblačno

Vlažnost: 91%

Veter: 6.44 km/h

  • 24 Jan 2018

    Delno oblačno 8°C -2°C

  • 25 Jan 2018

    Pretežno oblačno 9°C 0°C

Zadnje novice

Vročih 5

bizjakbiz nl

Po Sloveniji

Računalniške novice

Sodelujemo z ...

IZDELAVA IN PRENOVA SPLETNIH STRANI!!!
Še nimate svoje spletne strani?
Pri nas vam jo izdelamo hitro, poceni in kvalitetno!!!
Za več informacij obiščite našo spletno stran

IZDELAVA SPLETNIH STRANI
Odpri obvestilo